نگرانی آمریکا از توسل پوتین به سلاح اتمی در صورت بازپسگیری کریمه توسط کییف
شبکه تلویزیونی انبیسی آمریکا روز جمعه، ۲۵ آذر، گزارش داد که دو مقام ارشد دولت جو بایدن به کنگره گفتهاند که ارتش اوکراین از توان بازپسگیری شبه جزیره کریمه برخوردار است، اما شماری از مقامات آمریکا نگران هستند که این اقدام اوکراین، روسیه را به استفاده از سلاح هستهای تحریک کند.
بر اساس این گزارش، مقامات بلندپایه آمریکایی در نشستی که حدود سه هفته پیش در کنگره در مورد ادامه حمایت آمریکا از ارتش اوکراین برگزار شد، توانمندی نظامی اوکراین برای تسلط دوباره بر کریمه را کافی توصیف کردهاند.
مقامات آمریکایی که به نامشان اشاره نشده در همین حال گفتهاند هر گونه حمله در مقیاس وسیع که تسلط روسیه بر کریمه را تهدید کند، ممکن است ولادیمیر پوتین را به عملی کردن تهدید استفاده از سلاح هستهای سوق دهد.
حکومت ولادیمیر پوتین هشت سال پیش بر کریمه، که بخشی از اوکراین بود، مسلط شد و آن را به خاک فدراسیون روسیه ملحق کرد. او و شماری از حامیانش کاربرد سلاح هستهای برای حفظ منافع روسیه و «مادر وطن» را مشروع تصویر کردهاند، امری که آمریکا بارها به عنوان «خط قرمز» از آن یاد کرده است.
به گفته انبیسی، یکی از مقامات ارشد آمریکایی حاضر در نشست کنگره گفته است که اوکراین نیز خود در آینده نزدیک برنامهای برای بازپسگیری کریمه ندارد و لذا، حملهای با این هدف، قریبالوقوع نیست. یکی از این مقامات تاکید کرده پیش از آنکه اوکراین حقیقتا بتواند حمله برای تسلط دوباره بر کریمه را آغاز کند، باید گامهای نظامی دیگری محقق شده باشد.
در همین حال، مقامات آمریکایی تاکید کردهاند که عملکرد نظامیان اوکراین در میدان جنگ خیرهکننده و قابل تحسین است و جامعه جهانی را متوجه خود کرده است. به گفته انبیسی، اطمینان دولت بایدن به توانمندی ارتش اوکراین، در زمینه مباحثاتی است که در واشینگتن در قبال درخواستهای اوکراین برای دریافت تجهیزات پیشرفتهتر نظامی عنوان شده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، هشدار داده که روسیه در حال آماده کردن ۲۰۰ هزار نیروی جدید برای اعزام به جبهههای جنگ است، و لذا، اوکراین برای حفظ دستاوردهای جنگی خود، به سامانههای دفاع هوایی قوی و تانک پیشرفته نیازمند است.
در همین زمینه مقامات ایالات متحده روز سهشنبه ۲۲ آذر به خبرگزاری رویترز گفتند که واشینگتن در حال نهایی کردن طرح خود برای انتقال سامانه دفاع موشکی پاتریوت به اوکراین است، تصمیمی که احتمالا همین هفته به صورت رسمی اعلام شود.
اوکراین از شرکای غربی خود درخواست سامانههای دفاع موشکی کرده است، از جمله سامانههای آمریکایی پاتریوت، تا از خود در برابر موشکباران سنگین ارتش روسیه محافظت کند.
منبع: راديو فردا