جمهوری آذربایجان اولین سفیر خود در اسرائیل را معرفی کرد
جمهوری آذربایجان اولین سفیر خود در اسرائیل را معرفی کرده و الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان گفته است کشورش برای روابط با اسرائیل «اهمیت ویژهای» قائل است. رسانههای جمهوری آذربایجان میگویند مختار محمداف که قبلا معاون وزیر علوم بوده و در وزارت خارجه هم فعالیت کرده، به عنوان اولین سفیر جمهوری آذربایجان در تل آویو معرفی شده است.
جمهوری آذربایجان ۱۸ نوامبر امسال اعلام کرد که قصد افتتاح سفارت در تل آویو را دارد و همزمان گفت یک نمایندگی در رام الله، مقر سیاسی تشکیلات خودگردان فلسطینی باز میکند. جمهوری آذربایجان و اسرائیل از ۳۰ سال پیش روابط دیپلماتیک برقرار کرده بودند اما جمهوری آذربایجان در اسرائیل سفارت نداشت، اگرچه اسرائیل در باکو سفارتخانه دارد.
تصمیم برای افتتاح سفارتخانه در تل آویو و اعزام سفیر به اسرائیل در بحبوحه تنشهای ایران و جمهوری آذربایجان اتخاذ شد. ایران چندین بار نگرانی خود را از حضور اسرائیل و فعالیت نظامی این کشور در خاک جمهوری آذربایجان اعلام کرده و آن را تهدیدی برای خود دانسته است.
اسرائیل در دسامبر سال ۱۹۹۱ استقلال جمهوری آذربایحان از شوروی سابق را به رسمیت شناخت و در آوریل ۱۹۹۲ با این کشور روابط دیپلماتیک برقرار کرد. دو کشور در زمینه های سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی همکاری میکنند. اسرائیل به بازسازی ارتش جمهوری آذربایجان کمک کرده و پهپاد و دیگر تجهیزات نظامی پیشرفته در اختیار این کشور قرار داده است. جمهوری آذربایجان هم بخشی از نیازهای نفتی اسرائیل را تامین میکند.
جمهوری آذربایجان تا کنون به دلیل حساسیت ایران و کشورهای عربی از اعزام سفیر به اسرائیل خودداری کرده بود.الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان در ماه نوامبر گفت تصمیم برای افتتاح سفارت و نمایندگی «منعکس کننده همکاری طولانی مدت با اسرائیل و فلسطین» است.
دو روز پیش، الهام علی اف پیام تبریکی برای بنیامین نتانیاهو که بار دیگر نخستوزیر اسرائیل شده ارسال کرد. آقای علی اف در این پیام گفت باکو برای روابط با اسرائیل «اهمیت ویژهای» قائل است. او افزود افتتاح سفارت در اسرائیل به توسعه بیشتر روابط دوجانبه کمک خواهد کرد.در همین حال، حکمت حاجی اف، دستیار ریاست جمهوری آذربایجان ۲۹ دسامبر با عباس موسوی سفیر ایران در جمهوری آذربایجان دیدار کرد.سفیر ایران در این باره گفت «در دیدار سازنده با حکمت حاجی اف، دستیار سیاست خارجی رئیس جمهوری آذربایجان، آخرین تحولات روابط دوجانبه و وضعیت کنونی منطقه قفقاز جنوبی و اقدامات عملی برای تقویت روابط دوجانبه را بررسی کردیم.»جیحون بایرامف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان ۲۷ دسامبر گفت اخیرا تنش خاصی در روابط آذربایجان و ایران وجود داشته است، اما وضعیت نباید “بیش از بزرگ» نشان داده شود.